Wat is EFT

WAT IS EFT?
‘Duivelse dialogen’ zo noemt de Canadese psychologe Sue Johnson de vicieuze ruziepatronen waarin stellen vaak dreigen te verzanden. Vaak gaan ze over geld, over de opvoeding of over seks. Als de een nou maar zou veranderen, minder emotioneel zou zijn bijvoorbeeld, dan zou het probleem opgelost zijn, denkt de ander.

Sue ontwikkelde een nieuwe therapievorm die ze Emotionally Focused Therapy noemt. Bij EFT leren stellen eerst hun ruziepatronen te herkennen en de onderliggende emoties uit te spreken. Het uiteindelijke doel is dat beide partners vanuit de grond van hun hart zeggen dat ze de ander nodig hebben en er voor elkaar zullen zijn.

Als de ander emotioneel niet beschikbaar is, voel je een soort ‘oerpaniek’.

Net zoals kinderen de nabijheid van hun ouders opzoeken, verlangen ook volwassenen naar de emotionele nabijheid van hun partner. Als we ons verwijderd voelen van onze geliefde voelen we woede, pijn, verdriet maar vooral angst.

Emotionele verbondenheid herstellen is een belangrijk doel bij EFT. De meeste ruzies zijn een vorm van protest tegen verlies van verbondenheid. Een vrouw die haar partner verwijt dat hij steeds te laat komt, wil eigenlijk zeggen: vind je mij nog wel belangrijk? Wil je nog wel energie stoppen in onze relatie? Maar de man in kwestie ziet alleen de buitenkant: als die boosheid zijn kant op komt. En als hij zich daardoor bedreigd voelt, lopen beide partners het gevaar terecht te komen in een vicieuze cirkel van wrok, behoedzaamheid en afstand nemen.

VAN PROTESTPOLKA NAAR TANGO
Sue vergelijkt een liefdesrelatie met een dans. Partners die elkaar op de tenen staan en voor de voeten lopen, dansen de protestpolka. Protest tegen verlies aan hechting en verbondenheid.  Als partners hun ingesleten ruziepatronen herkennen en die weten te stoppen zullen ze in staat zijn andere ‘danspassen’ te nemen. Dan ontstaat er ruimte om elkaars emoties te horen waardoor er een verzachting in de relatie zal ontstaan. Nu wordt er andere muziek opgezet waardoor de dansvloer zich kan vullen met een vloeiende tango.